~ Collega René Nuij aan het woord ~

René is walkapitein bij Rijnaarde en zorgt vanaf de wal en op het schip voor alle randzaken, zoals hij dat zelf noemt. “In mijn functie zorg ik dat de schipper zijn werk kan doen. Ik ben er om de schipper te helpen met alles wat er bij de binnenvaart komt kijken: van veiligheid tot kwaliteit en van bemanning tot techniek.”

Middle section

Wat doet een walkapitein?

René: “Als walkapitein verzorg je alle randzaken rondom het schip. Denk aan certificeringen, audits, personeel, technische ondersteuning, zoals de inzet van een monteur. Maar ik kijk ook naar financiële ontwikkelingen en ik heb een adviserende rol in het uitbreiden van de vloot van Rijnaarde. En ik buig me over praktische zaken als vaargebieden en -tijden.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

“Tot mijn 10e heb ik aan boord gewoond. Ik ging naar het schippersinternaat en heb daarna MBO Transport & Logistiek gestudeerd. Daarna kon ik direct aan de slag bij het bevrachtingskantoor van mijn ouders. Daar heb ik veel ervaring opgedaan en kon ik verder studeren. Na mijn opleiding technische bedrijfskunde heb ik gewerkt bij een constructiebedrijf van amfibische voertuigen en als technisch inspecteur bij HGK Shipping. Daar was ik ook vliegende keep op kantoor. Dat heb ik zes jaar gedaan en toen wilde ik wat anders gaan doen. Het werd dan ook totaal iets anders: projectleider bij een installatiebedrijf. Ik heb een hele fijn tijd gehad, want het bedrijf is superfijn, maar ik had weinig affiniteit met het product.”

Hoe ben je bij Rijnaarde terecht gekomen?

 “Ik was me aan het oriënteren op de arbeidsmarkt en zag op LinkedIn de functie van walkapitein voorbij komen. Ik herkende Sander Willems en stuurde hem een appje. Diezelfde avond zat ik bij hem in de achtertuin en hebben we twee uur lang gekletst. In korte broek, want het was in de zomer. Rijnaarde kende ik al van naam, omdat het is een bekende speler in de binnenvaart is. Bovendien heeft mijn broer Joep een paar jaar bij Rijnaarde gewerkt. Ik werk er nu acht maanden.”

“Het is een jong en dynamisch team”

“In ons team zitten veel jonge gasten. Het is dezelfde generatie en je merkt dat dat makkelijk communiceert. Iedereen is gedreven en staat voor elkaar klaar. Dat is wel typerend voor ons team. Als je ’s avonds of in het weekend belt, krijg je altijd een reactie. Ook vind ik het fijn dat de organisatie plat is. En dat ik overal iets van mag vinden. Dat is heel fijn en vind ik prettig werken.”  

“Ook is er veel kennis en ervaring in huis. Iedereen heeft wel iets meegenomen. Een aantal collega’s is ook opgegroeid op een schip.”

Rijnaarde is onderdeel van de K3 organisatie, wat merk je daarvan?

“Onder de K3 vlag vind je verschillende ondernemingen. Rijnaarde is er daar één van. Je merkt dat de samenwerking tussen de ondernemingen groeiende is. De interne communicatie heeft wat mij betreft een impuls gekregen mede door de inzet van collega Sander. Hij zoekt de samenwerking op en kijkt hoe we elkaar onderling kunnen versterken. Denk ook aan het delen van materieel. Bovendien heb ik het idee dat collega’s ons steeds vaker opzoeken. Dat komt de samenwerking ten goede.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“De leukste dagen vind ik toch wel de dagen dat ik aan boord ben geweest van schepen. Daar doe je het uiteindelijk voor. Ik spreek de mensen aan boord en hoor wat er bij hen speelt en zo kijk ik of ik ze verder kan helpen. En tijdens het begeleiden van een audit hoop ik iets toe te kunnen voegen aan de kwaliteit en veiligheid. Je bent dan met een inspecteur aan boord en die controleert of wij ons werk goed doen. En het is misschien gek om te zeggen, maar calamiteiten geven een bepaalde kick. Vaak gebeuren dat soort dingen ’s avonds of in het weekend, maar dat vind ik niet erg en het hoort gewoon bij mijn werk. Het geeft een goed gevoel dat je kunt helpen.”

Laatst was een schip vastgelopen, dan doe ik er alles aan om te zorgen dat het schip zo snel mogelijk verder kan gaan.

René Nuij

“In mijn functie vind ik de combinatie van het buiten en op kantoor werken heel fijn. Een 100% kantoorfunctie zou niks voor mij zijn. Als ik een week heb waarin ik alleen maar op kantoor ben, heb ik toch een beetje het gevoel dat ik de verbinding verlies met de schepen. En andersom ook: ben ik alleen maar onderweg dan heb ik het idee dat ik op kantoor dingen mis. En daar stapelt het werk zich dan ook op.”

Ik kan doen wat ik denk dat goed is

René

“Het is een leuk en dynamisch bedrijf. Er gebeurt altijd wel wat. Het team is open en eerlijk naar elkaar. Dat past goed bij mijn functie. Ik heb een vrije rol binnen het team. Het vertrouwen is er en ik kan doen wat ik denk dat goed is. We blijven in gesprek en iedereen kan zijn mening geven. Daar wordt ook iets mee gedaan. Ik hoor dat ze tevreden over me zijn, dus het gaat hartstikke goed. Ik heb ook echt het gevoel dat ik onderdeel uitmaak van Rijnaarde, het voelt als thuis.”

Hoe ziet jouw leven naast Rijnaarde er uit?

“Ik ben getrouwd en we hebben drie kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Mijn werk valt goed te combineren met het gezinsleven. Het is fijn dat ik daar vanuit Rijnaarde veel vrijheid in krijg. Mijn werkochtend start soms later of ik ga eerder naar huis. Daarentegen klap ik ’s avonds mijn laptop regelmatig open. Het is goed in balans zo voor mij.”

Hoe ziet de toekomst voor Rijnaarde er uit?

“In de komende 5 tot 10 jaar is onze vloot uitgebreid en hebben we zo’n 20 tot 25 eigen schepen. Dat zijn er nu in totaal zeven. Drogeladingschepen en tankers. En heb ik er twee gezellige collega’s bij. Het zal een uitdaging blijven om bemanning aan boord te houden en krijgen. We hebben nu zo’n 28 collega’s in dienst die op de schepen werken. Met de uitbreiding van de vloot hebben we meer bemanningsleden nodig.”

“Duurzaamheid staat hoog op de agenda”

“We zijn veel bezig met duurzaamheid. Hoe we zo CO2-neutraal mogelijk kunnen varen bijvoorbeeld. Daar investeren we veel in. Duurzaamheid gaat verder dan alleen je uitstoot beperken. Voor ons betekent het ook duurzame relaties opbouwen en kijken hoe we relaties en collega’s aan ons kunnen blijven binden. We gaan niet voor de snelle korte termijn, maar willen bouwen aan langdurige relaties. Dat doen we door goed te blijven communiceren en duidelijkheid te geven. Denk aan de bemanning; we nemen ze mee in de planning zodat ze weten waar ze aan toe zijn.”

“Als je wil uitbreiden en een rol van betekenis wil spelen in de scheepvaart is een goede naam van belang. Daar komen verschillende aspecten bij kijken, niet alleen duurzaamheid, maar ook veiligheid en kwaliteit. En goede afspraken maken en deze nakomen.”

Wat is jouw wens voor de toekomst?

“Nou, een grotere werkbus zou fijn zijn, haha. Zonder gein, we zijn goed op weg bij Rijnaarde. Dat vind ik belangrijk. Ik hoop Rijnaarde verder te zien groeien. Niet alleen in omvang, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Hoe mooi zou het zijn dat we daar koploper in zouden zijn.”